fbpx

Iedereen die voor 2017 geboren is moet dit artikel lezen

 


‘Alle namen met een M moeten jou vanavond trakteren op een etentje!’
‘Tag je vrienden hieronder en zeg niets!’
‘Wat is jouw favoriete drankje? Like voor bier en love voor wijn!’

Je kent ze wel. Facebook-posts die sméken om likes en reacties. Interactie als doel in plaats van als middel. Een makkelijke – doch weinig stijlvolle – manier van pagina’s als Onzin.com (318k volgers) en FunFlits (38k volgers) om zo snel mogelijk zoveel mogelijk bereik te genereren.
Maar ook veel merken maken zich er schuldig aan. Geef toe, ook jij bent weleens in de verleiding geweest. Posts die bereik genereren door gevraagde interactie – en dus niet door sterke content: Facebook is er klaar mee. En geeft het een naam: Engagement Bait. Nú al de marketingterm van 2018.

Een nieuwe aanpassing in Facebooks algoritme straft paginabeheerders door content met engagement bait te verbergen op de timeline. Pagina’s kunnen hun bereik door goed gedrag wel terugverdienen. De tool is ontwikkeld door Facebooks Machine Learning en heeft honderdduizenden berichten geanalyseerd om engagement bait te onderscheiden van jouw leuke contentpost. Natuurlijk, zo stelt Facebook, wordt er wel een uitzondering gemaakt voor zoektochten naar vermiste personen, posts voor goede doelen en tips voor bijvoorbeeld reizen. Dat je het weet.

 

Lekker Kort
Toch hoeft vragen om interactie niet altijd irritant te zijn. Zo laat bijvoorbeeld NOS Kort op Instagram zien dat het juist heel goed kan werken. De #dinsdagdiscussie vraagt hun jonge volgers te reageren op scherpe stellingen. Zo krijgt NOS Kort feedback van volgers over wat zij belangrijk vinden én leren volgers (vooral tieners) van elkaar.  NOS Kort is in drie jaar volledig organisch gegroeid naar ruim 207k volgers en is nu het grootste nieuwsmedium voor tieners.

Facebook toont met deze stap opnieuw aan te gaan voor kwaliteitscontent. Al eerder kondigden ze aan clickbait naar slechte websites (lees: met 80% advertenties) te bannen van de timeline. Verstandige keuzes van nog steeds verreweg het grootste sociale medium: laat content en inhoud spreken.

Daarom, nog één keer dan (omdat-ie zo lekker klinkt): Stop #EngagementBait

Bron: FB News Room

Comment

This post doesn't have any comment. Be the first one!

hide comments
FollowIns.Lin.
...

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!