fbpx

Fake followers (en waarom wij makers/creators heten)

Je hebt het vast voorbij zien komen. Het massaal gedeelde bericht dat Unilevers CMO Keith Weed voortaan alleen nog maar met ‘eerlijke’ influencers wil werken. Zonder gekochte volgers that is.

Het is een term die wij vaker horen dan ons lief is; fake followers. Na fake fur (fijn) en fake news (minder fijn) een nieuwe toevoeging aan het domein. Hoe het werkt? Op websites als Socialbaas.nl koop je zo’n 10.000 volgers voor nog geen € 80. We hebben het niet geprobeerd, maar we horen graag ervaringen.

Enfin, wat vinden wij hier van? Wij zijn hier heel stellig in: het kopen van volgers, likes, views of welke vorm van fraude dan ook (want dat is het) betekent altijd het uitsluiten van een samenwerking. Influencer marketing gaat naast over interactie ook nog altijd over bereik. Als je betaalt voor 100.000 volgers en je krijgt er maar 80.000, dan voel je je bestolen. De influencer gooit als het ware ⅕ van zijn krantenwijk in de papierbak.

Wat kun je ertegen doen?

  1. Onderhoud een goede relatie met influencers. Achter elk account zit een persoon, onthoud dat altijd;
  2. Houd bij hoeveel volgers welke influencer heeft en signaleer grote veranderingen;
  3. Ga in gesprek over transparantie en wijs influencers en merken op hun verantwoordelijkheid;
  4. Naast gezond verstand zijn er goede tools beschikbaar waarmee je de authenticiteit van influencers kunt analyseren.

Kortom: wees altijd kritisch en scherp.

Creators, not influencers
Vandaag reageerde Samsung Electronics America’s CMO Marc Mathieu op het bericht van Unilever. Hij zegt het volgende: (….) the focus is to use Samsung’s products for creation – the story we want to tell focuses on creators, not influencers”.

En dit, lieve lezers, is exact waarom wij makers/creators heten. Wij werken samen met contentmakers die – omdat ze hun vak verstaan – invloed uitoefenen op hun volgers. Volgers die er bewust voor hebben gekozen deze makers te volgen, omdat ze waarde hechten aan zijn/haar content. Vernieuwende, pakkende, eerlijke en daardoor invloedrijke verhalen; dát is influencer marketing.

Een influencer kun je niet worden, er zijn geen tips, er is geen cursus. Je kunt wel invloed krijgen, omdat andere mensen je bewonderen om wat je doet of wie je bent.

Meer weten?

  1. Unilever will not work with influencers who buy followers
  2. De CMO’s van Samsung, Diageo en eBay reageren
FollowIns.Lin.
...

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!