fbpx

Rond de tafel: over hoe influencer marketing volwassen wordt

Afgelopen week organiseerden wij een Round Table met onze klanten KLM, Center Parcs en L’Oréal. We hoeven niet uit te leggen dat we enorm trots zijn op deze schaamteloze namedropping. In een ontspannen sfeer wilden we ze kennis laten maken met elkaar en zo hun gedachten, visie en vragen over influencer marketing delen. En naast met elkaar, willen we ook wat insights van die middag delen met jou – onze lezer. Over hoe influencer marketing langzaam uit zijn puberteit komt bijvoorbeeld.

Influencer marketing wordt volwassen

Influencer marketing is ouder dan de stad Rome. Bij wijze van spreke dan. Al ruim in de vorige eeuw werden beroemdheden ingezet door marketing mastodonten als Nike en Adidas. Er is wel een hoop veranderd in hoe influencer marketing wordt toegepast. Waar sporters, filmsterren en andersoortige beroemdheden voorheen vooral werden ingezet als boegbeeld, delen ze nu zelf gecreëerde content op hun eigen online accounts – vaak met tig keer meer volgers dan de merken zelf. Waren dat eerst vooral bloggers en vloggers, nu inspireren en activeren social influencers op Instagram, Snapchat, Musical.ly en Facebook iedere minuut miljoenen volgers.

Met aandacht komt ook verantwoordelijkheid. Want hoe houden we als marketeers, bureau’s en influencers online content authentiek? De allergrootste kracht van influencers is hun open houding, creativiteit en de persoonlijke relatie die ze hebben met hun fans. Exact de redenen waarom je als merk samen wilt werken met influencers. Maar hoe voorkom je dat 2 op de 3 Instagram-posts gesponsord zijn? En dat een objectieve review verandert in een platte advertentie?

Simpel: door er met elkaar over te praten. Influencer marketing is de allermooiste vorm van marketing ooit (en nee, we zijn niet objectief – wel grote fans). Geen content is beter dan de eerlijke verhalen van mensen die jouw product of dienst op hun eigen manier gebruiken. Zeker als die verhalen prachtig worden verteld door de beste contentmakers. In onze ogen gaat authenticiteit en creativiteit altijd gepaard met resultaat. Want; hoe beter het product, hoe beter de content en hoe beter het resultaat. Dat brengt ons bij het volgende topic van de Round Table: resultaat.

Wanneer is Influencer Marketing succesvol?

Als marketeer heb je dagelijks te maken met scherpe doelstellingen. Je probeert kennis, houding en gedrag te beïnvloeden door middel van owned, earned en paid media. Een hele uitdaging, en je wordt aan het eind van de dag afgerekend op resultaten. Dat is maar goed ook, want niemand geeft geld uit aan een half afgebakken brood.

Maar hoe meet je het effect van influencer marketing? Welke kpi’s in bereik, engagement en traffic horen daarbij en wat is – daar komt-ie – je ROI? En misschien nog wel belangrijker: wanneer is een influencer campagne geslaagd? Met benchmarks, ervaringen, successen en fouten hebben wij vorige week veel geleerd van elkaar.

Een heel leerzame middag, op een perfecte plek (thanks @klm), met perfecte broodjes (thanks @versvangijs) en heel leuke mensen. Dat vraagt om een vervolg. Wil je er de volgende keer bij zijn? Deel dan jouw favoriete topic met de hashtag #influencertable 😉

FollowIns.Lin.
...

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!