fbpx

#roundtable 2 – over Authenticiteit, Co-responsibility en TikTok

Onlangs organiseerden wij onze tweede Influencer Marketing Round Table. Op het hoofdkantoor van KLM bespraken marketeers van Sony, Coolblue, KLM, Lidl en Center Parcs influencer marketing Anno 2019. Wat zijn de trends, hoe pas je het toe in je mediastrategie en hoe ontwikkelt het kanaal zich? In dit blog lees je de belangrijkste conclusies uit deze sessie.

1. Influencer marketing Anno 2019

Meer dan branding alleen
Influencer marketing wordt veel ingezet voor branding & awareness doelstellingen. Maar veel merken ontdekken dat het kanaal veel meer mogelijkheden biedt en lanceren bijvoorbeeld traffic en zelfs sales driven campagnes. Een volwassen performance kanaal dus, naast branding en PR.

Meetbaarheid en effectiviteit
Influencer marketing is net als alle online kanalen goed te meten – en dat moet ook. Kwalitatieve metrics van campagnes zijn direct te verkrijgen bij de influencers en/of deels inzichtelijk via platformen. De resultaten van branding (CPM, engagement) en performance campagnes (CTR, CPC, etc) zijn positief ten opzichte van andere paid online kanalen. Influencer marketing neemt zo een steeds serieuzere rol in binnen de mediamix.

2. Trends en ontwikkelingen

[trend 1] Authenticiteit
Door transparantie en authenticiteit bij influencers behoudt influencer marketing ook in de toekomst zijn effect. Juist door die authenticiteit ontstijgt influencer marketing een reach only kanaal. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van influencers, merken en bureau’s om transparant te zijn over betaalde samenwerkingen. Een mooi en recent voorbeeld hiervan zijn de beauty video’s van de Nederlandse Nikkie Tutorials. Zij laat haar bijna 12 miljoen (!) volgers per item zien of iets betaald, gekregen of zelf gekocht is. Verwacht wordt dat – in navolging tot België en Duitsland – ook in Nederland strengere regelgeving en naleving ontstaat over betaalde samenwerkingen.

[trend 2] TikTok
Een van de snelst opkomende platformen is TikTok (in 2018 vaker gedownload dat Instagram en Facebook), met name onder jongeren tot 14 jaar. Inmiddels heeft TikTok in Nederland 2 miljoen gebruikers. Naast dubsmash video’s (karaoke 2.0) verschijnen in de app ook steeds meer vlogs, dans- en sportvideo’s. De kwaliteit van content verschilt, maar door de ingebouwde tools is het vrij eenvoudig voor makers om goede content te maken. Zo worden ze de creators van de toekomst.

Op dit moment biedt TikTok in Nederland (in tegenstelling tot bijvoorbeeld Frankrijk) nog geen advertentiemogelijkheden. Dat geldt ook voor betaalde samenwerkingen met TikTokkers. Maar als je doelgroep zich hier bevindt, houd de ontwikkelingen dan zeker in de gaten.

[trend 3] Content voor owned channels
Influencer content is van hoge kwaliteit en sluit door continu testen naadloos aan op de doelgroep. Bij een goede influencer match met het merk is de content heel goed herbruikbaar voor eigen kanalen. Bovendien is de kwaliteit vaak  beter en oprechter dan wanneer je werkt met acteurs en/of modellen. Met een goede interne contentdistributie heb je zo – tegen relatief lage investering – een grote hoeveelheid kwalitatieve content tot je beschikking. Deze content kun je naast voor social media ook gebruiken in bijvoorbeeld (mobiele) display ads, video ads, SEA en meer.

Niet alleen hergebruik is logisch, er wordt met/door influencers ook steeds vaker content gecreëerd alleen voor brand owned channels. Voor Center Parcs creëren wij bijvoorbeeld Family Vlogs met influencers, om zo het bereik en de authenticiteit op Center Parcs’ eigen YouTube-kanaal te vergroten.

 

3. Co-responsibility

Nu influencer marketing volwassen wordt en je het naast voor branding steeds vaker in kunt zetten voor performance doeleinden, kunnen we influencers ook verantwoordelijk maken voor resultaten. Denk bijvoorbeeld aan een vooraf afgesproken CPM of zelfs performance based vergoedingen – bijvoorbeeld op basis van Cost per Click. Meer hierover in dit blog.

Door influencers mede-verantwoordelijk te maken voor resultaten zijn ze gemotiveerd ze iedere samenwerking zo goed mogelijk uitvoeren.

Co-creatie en white labels
Een stap verder is het samen opzetten van productlijnen/labels (co-creatie) of zelfs het volledig uit handen geven van een productlijn, waarbij de influencer de naamgever en dus het merk is (white labels). Als merk ben je dan alleen nog producent op de achtergrond. Een goed voorbeeld daarvan is Tango Shoes. Zij voeren 3 verschillende labels/merken naast elkaar. Naast hun eigen merk Tango en influencer samenwerkingen met bijvoorbeeld Paulien Tilstra, lanceren ze ook stand alone influencer labels via het online platform Just Like. Onder andere mode-influencers Tess Milne en Jiami hebben zo hun ‘eigen’ schoenenmerk.

 

De volgende Influencer Marketing Round Table vindt dit najaar plaats. Wil je daar bijzijn of eerst meer weten over influencer/content marketing? Stuur ons dan een bericht via LinkedIn of mail naar ramon@makerscreators.com.

FollowIns.Lin.
...

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!