De influencer marketing 2021 voorspellingen van makers-creators

In dit overzicht vind je de influencer marketing voorspellingen voor 2021 van makers-creators’ oprichter Ramon Lukkien. Het wordt hoe dan ook voor marketeers weer een interessant jaar. Niemand weet precies wanneer we weer naar het oude normaal kunnen, als dat al mogelijk is. Dit moment zal voor iedereen anders zijn, voor mensen en voor merken. Zo zal het binnenlandse toerisme eerder opleven dan internationale vliegvakanties. En zal de retail hoe dan ook weer opleven na een heropening van de fysieke winkels. We zullen ons dan ook niet laten verleiden om voorspellingen te doen over Covid-19, maar richten ons vooral op kansen, nieuwe media en de rol van influencer marketing in jouw mediamix. In welke branche je ook zit, in dit artikel geven we je een aantal tips waar je direct mee aan de slag kunt.

Corona en influencer marketing

Als jouw branche tijdens corona stil ligt, staat samenwerken met influencers waarschijnlijk niet hoog aan jouw prioriteitenlijst. Toch is het interessant om juist nu relaties met influencers op te bouwen en/of te onderhouden. Zodat zodra de wereld het weer toelaat, jij als eerste van start kunt. Veel van jouw klanten zullen, zodra er meer vrijheden zijn, direct op zoek gaan naar vermaak, vakanties, dagjes uit en manieren om zichzelf te ‘verwennen’ na deze periode van beperkingen. Nu investeren in relevante influencers zorgt er voor dat je (betaalbare) ambassadeurs voor het leven hebt. 

Run op influencers

Nu je influencer contacten opbouwen geeft je gelijk een voorsprong op de verwachte run op influencers die ons later dit jaar te wachten staat. Door de eeuwenoude regel van vraag en aanbod zullen de tarieven gaan stijgen. Het kan dus lonen om nu alvast jouw campagnes af te spreken, met de relatief lage tarieven die nu gelden. 

TikTok 

Waar TikTok in 2020 nog the new on the block was, is de app nu een van de grootste en meest relavante social media – zeker onder de doelgroep 15-25 jaar. Dat wij groot fan zijn van het platform is geen geheim. In 2016, toen TikTok nog musical.ly heette, namen wij het medium al mee in strategieën. Nu 5 jaar later is TikTok onbetwist het belangrijkste en meest creatieve medium voor het creëren van video’s. En heel interessant: TikToks zorgen ook buiten het platform voor ontzettend veel dark social awareness, doordat ze gedeeld worden in bijvoorbeeld WhatsApp, Dumpert en andere media.

Key app voor creatie en distributie

Mede door de uitgebreide bewerkingstools is TikTok dus een key app als het gaat om content creatie en distributie van creators en van merken. Zo kun je op grote schaal content maken in de app en kun je dit vervolgens wijd verspreiden over al jouw relevante social kanalen.

Betrek medewerkers van verschillende afdelingen

TikTok is bij uitstek een platform waar je medewerkers uit verschillende afdelingen bij kunt betrekken. Laat medewerkers bijvoorbeeld video’s maken en delen op hun eigen accounts. Dit draagt vooral bij aan employee branding en zorgt voor authentieke verhalen vanuit je organisatie. En overstijgen de video’s het gemiddelde? Overweeg dan ook om de video’s in te zetten voor je eigen merk kanaal. Bij Center Parcs werken wij hiervoor met een zogenaamde Center Parcs TikTok  Squad. Toegewijde medewerkers vanuit verschillende parken creëren on going relevante content voor Center Parcs’ TikTok-kanaal. Het resultaat: video’s gemaakt vanuit unieke perspectieven en perfect aansluitend op de belevingswereld van de kijker. Een onmisbare meerwaarde voor jouw TikTok strategie. Meer weten over de TikTok Squad? Neem dan contact op met thimo@makersreators.com

TikTok wordt bepalend in wat wij leuk vinden

Laten we vooral de creativiteit van het platform nog een keer aanhalen. Want wij voorspellen dat TikTok creators nog meer dan nu gaan bepalen welke entertainment wij leuk gaan vinden. Vergelijk het met een Netflix dat een tijd lang in een bepaald thema (bijvoorbeeld Scandinavische misdaadseries) films en series lanceert. Onze interesse in dit genre wordt hierdoor (tijdelijk) vergroot. TikTok creators zullen op termijn dezelfde invloed gaan hebben. Nu al zijn thema’s, in de vorm van bijvoorbeeld hashtag challenges, een heel belangrijk onderdeel van de content op TikTok. En hoewel de duur van deze thema’s vaak kort zijn, zie je nu al het effect binnen en buiten de app. Let op: binnen een jaar is het op dat moment populaire thema op TikTok het gesprek bij de koffieautomaat – zéker in marketingteams. 

Clubhouse

De in korte tijd populair geworden app Clubhouse mag als nieuwkomer niet in deze lijst ontbreken. Hoewel het nu een app lijkt waar vooral (social) marketeers zich bij gebrek aan echte events verzamelen, verwachten wij heel veel van Clubhouse. Sterker: het is sinds TikTok de eerste social medium wat echt anders is dan het huidige aanbod. Vernieuwend, technisch indrukwekkend en potentieel heel relevant. Inhoudelijk is het nu in sommige rooms nog vooral kroegpraat wat overheerst, maar wij verwachten dat het medium op korte termijn bepalend zal worden als het gaat om communities rondom actuele (business en personal) thema’s. Hiermee zal het de relevantie van Twitter en voice-mogelijkheden van Podcasts combineren. Nu al zie je rooms ontstaan over politieke thema’s als de impeachment procedure rondom President Trump of luchtiger vermaak als Wie is de Mol. Want waar Mol Talk zich nu nog op tv en via een (niet-interactieve) podcast plaatsvindt, zullen Molloten zich buiten het officiële Mol Talk om verzamelen in een Clubhouse #WIDM room. 
 

Genoeg om naar uit te kijken dus! Op naar een sociaal, actief en positief 2021. 

Blue Band x TikTok

#xmasblueband

Center Parcs x TikTok

#creativeplayground