Dit is waarom formats de volgende stap zijn voor jouw TikTok-strategie

 

“Goede content en goede formats vinden heel gemakkelijk hun weg naar de gebruiker. Omdat goede formats fans hebben.” zo vertelt Aart Lensink in Formats, The next step in content marketing. En hier zijn wij het roerend mee eens.

Wat is een format?

Een format is een sjabloon voor een programma, magazine of (online) content serie. Zoals bijvoorbeeld het internationaal succesvolle tv-format The Voice of Holland. Maar denk ook aan de Allerhande van Albert Heijn in print en online. En wat dacht je van Red Bull dat inmiddels uitgever is van verschillende formats op tv, print en film? Kenmerken van een format zijn dus dat het terugkerend is, herkenbaar en gemaakt wordt binnen duidelijke kaders.

Heb je een succesvol format, dan kun je hier eenvoudig steeds nieuwe content aan toevoegen. Zo kijk je TVOH een seizoen lang wekelijks op tv (inmiddels ook met kids en seniors), brengt Albert Heijn maandelijks een nieuwe Allerhande uit en released Red Bull dagelijks indrukwekkende content binnen hun herkenbare formats.

Een groot voordeel van een succesvol format is dat je vooraf niet steeds de vraag hoeft te stellen of er interesse voor de content dat je gaat publiceren. Dat heb je daarvoor immers al getest. Als het goed is kunnen je fans of volgers niet wachten tot er weer een nieuwe aflevering van jouw format verschijnt.

Formats op TikTok

TikTok is the new kid on the block maar steekt qua content nu al boven de rest uit. TikTok-video’s zijn origineler, creatiever en de editing-mogelijkheden zijn eindeloos. Geen wonder dat je ook op TikTok steeds meer creatieve formats ziet. Een voorbeeld van een simpel maar effectief Nederlands TikTok format is Raad het liedje van de Efteling. Een Efteling-medewerker in herkenbare kleding en met microfoon neuriet een bekend liedje. En dat telkens voor verschillende attracties in het park. Volgers mogen vervolgens raden welk liedje het is. Dit zorgt voor vrolijke content met een hoog engagement gehalte, die bovendien de diversiteit van het park toont. En belangrijk op TikTok: het is relatief eenvoudig en snel te maken.

 

Moet je dan alleen met formats werken?

Nee hoor, maar een vast aantal formats maken het voor jou en je contentcreatie-collega’s makkelijker om content te maken. Tegelijk is het ook leuk om binnen je TikTok-strategie ruimte te laten voor spontaniteit. Denk bijvoorbeeld aan challenges. Challenges zijn trendgevoelig en zorgen ervoor dat je snel kunt groeien, zoals we ook in 6 redenen waarom TikTok ook voor jouw bedrijf werkt schreven.

 

Samenwerken met creators

Heb je niet de tijd (en creativiteit) om zelf iedere week TikTok content te maken? Dan kun je ook overwegen om dit samen met creators te doen. Creators zijn ervaren contentmakers die heel goed weten hoe ze content voor een specifiek platform moeten maken. In dit geval bedenk je dus zelf (of samen met de creators of een bureau) een format en laat je de creatie over aan externe Creators. Je profiteert bovendien vaak van hun bereik. Win-win dus!

 

Ben je enthousiast om met je eerste TikTok format aan de slag te gaan? Cool! Als je extra hulp kunt gebruiken, aarzel dan niet en stuur ons een berichtje.

Grondige Analyse

Is TikTok de ultieme kans voor jouw bedrijf? Wij zoeken het voor je uit!

Blue Band x TikTok

#xmasblueband

Center Parcs x TikTok

#creativeplayground

Meer weten?

Laat je e-mailadres achter en we nemen vrijblijvend contact met je op.

Gratis: jouw top 3 influencers!

Laat je e-mailadres achter en ontvang jouw top 3 TikTok influencers diret in jouw mailbox.