Wat zijn TikTok challenges en wat kun je er als merk mee?

Challenges zijn ontzettend populair op TikTok. Zodra je de app opent zie je op de Discovery-pagina constant nieuwe challenges voorbij komen. Als het jouw doel is om als merk op TikTok zoveel mogelijk user generated content (en dus bereik!) te realiseren, dan is het creëren van een eigen challenge een heel goed idee. In dit artikel leggen we jou uit hoe je TikTok challenges succesvol voor jouw merk kunt inzetten.

Dit zijn TikTok challenges

TikTok challenges vind je in allerlei vormen en maten. Maar waar moet je nou op letten? Het belangrijkste is dat ze makkelijk na te maken zijn. Niet te ingewikkeld, direct herkenbaar en vooral: leuk! Een beetje TikTokker moet nooit genoeg krijgen van variaties op jouw challenge.  Ze kunnen zo simpel zijn als de #shoeswitchchallenge of (iets) moeilijker zoals de #plankchallenge.

 

Wanneer TikTok-challenges goed worden opgezet hebben ze de neiging om omarmd te worden en mogelijk zelfs viral te gaan! De #ThousandDollarCrocs challenge van Crocs is hier een mooi voorbeeld van.

Dit is waarom het hashtag challenges heten

De hashtag werd voor het eerst in 2007 geïntroduceerd door Twitter om berichten te filteren op gespreksonderwerpen. Hetzelfde gebeurde later op Facebook, Instagram en dus nu ook op TikTok. Tot zover de geschiedenisles. Welke functie hebben hashtags op TikTok?

All about the niches
Met een hashtag kun je eenvoudig content categoriseren (labelen) en doorzoeken. Zo zijn er op TikTok oneindig veel niches ontstaan. Niches die normaal verborgen beleven op social media, zijn hierdoor ineens heel eenvoudig vindbaar. Liefhebbers van eten kunnen bijvoorbeeld terecht bij de hashtag #lekkereten. En sportliefhebbers vinden hun Stay Home Workout met de hashtag #thuistrainen. Zo is er voor iedere niche wel een goed voorbeeld te noemen.

Een mooi voorbeeld van een sportmerk dat hier slim gebruik van maakt is Gymshark. Met de gedachte dat het 66 dagen kost om een gewoonte te creëren, daagt het merk met de #Gymshark66challenge TikTok-gebruikers uit om 66 dagen lang te sporten om zo een betere versie van zichzelf te creëren. De gekozen hashtag is branded, maar geeft ook direct een goede indicatie van wat er van je verwacht wordt. Dit is belangrijk voor een hoge engagement op je challenges.

TikTok is overigens gek op challenges die te maken hebben met bewegen en leren. Juist vanwege hun jonge doelgroep, omarmen ze thema’s die hun gebruikers gezonder en/of slimmer maken. Zo heeft TikTok zelf het thema #lerenoptiktok gelanceerd, waarin al deze hashtag challenges worden verzameld.

Combinatie van organisch, betaald bereik en influencers

Waarin TikTok zich onderscheid ten opzichte van Instagram, is dat je als merk ook ‘branded hashtag’ challenges op kunt zetten. Als je via het hoofdscherm in de app klikt naar het veelbezochte tabblad ‘Ontdekken’ vind je bovenin gesponsorde challenges. Hier kun je als merk dus voor bepaalde tijd super zichtbaar zijn met jouw challenge.
TikTok influencers
Maar branded hashtag challenges zijn niet de enige manier om jouw challenge bij een grote groep TikTokkers onder de aandacht te brengen te geven. TikTok influencers (of creators) zijn namelijk dé motor van het platform om nieuwe trends te lanceren. Influencers op TikTok hebben grote invloed op hun achterban en zijn uitermate goed in staat om deze achterban in beweging te brengen. Als jouw beoogde doelgroep goed aansluit bij de TikTok influencer en zijn/haar volgers, dan is de kans groot dat jouw hashtag challenge de lucht ingaat! 🚀

Grondige Analyse

Is TikTok de ultieme kans voor jouw bedrijf? Wij zoeken het voor je uit!

Blue Band x TikTok

#xmasblueband

Center Parcs x TikTok

#creativeplayground

Meer weten?

Laat je e-mailadres achter en we nemen vrijblijvend contact met je op.

Gratis: jouw top 3 influencers!

Laat je e-mailadres achter en ontvang jouw top 3 TikTok influencers diret in jouw mailbox.