Zo bepaal je de waarde van een TikTok post. 

Als je een influencer campagne opzet in TikTok, dan kan het best lastig zijn om de waarde van content te bepalen. Helemaal als je er niet veel ervaring mee hebt. We gaan je daarom een paar simpele trucs leren waarmee je zeker weet dat je niet teveel betaalt. Maar ook niet te weinig, zodat er een evenwichtige samenwerking tussen merk en influencer ontstaat. Dit laatste is belangrijk omdat je niet wilt dat de influencer de kantjes ervan af loopt omdat je te gierig bent geweest. Teveel betalen is om logische redenen ook niet wenselijk.

Het begint bij kwaliteit

Het begint met het vinden van de juiste influencer (lees hier ons artikel over het vinden van de juiste influencer). Het is belangrijk dat je werkt met kwalitatieve influencers. Hier bedoelen we mee dat naast een hoog bereik, de influencer ook de juiste engagement met de doelgroep moet hebben. Honderdduizend volgers klinkt veel, maar als slechts 10% de content ziet dan bereik je niet zoveel met de post. En als niemand de content liked of erop reageert dan is dit vaak een teken dat de influencer toch niet zo populair is als in eerste instantie lijkt.

Bereken eenvoudig de CPM

Heb je goede influencers gevonden die passen bij jouw campagne? Vraag dan altijd naar het gemiddelde bereik van de laatste 5 gesponsorde posts. Je krijgt hierdoor een goed beeld van het waarschijnlijke bereik van jouw post. Vervolgens kun je een door middel een Cost per Mille (CPM) bepalen hoeveel de post ‘waard’ is. Het is belangrijk dat je vooraf een maximale CPM waarde voor jezelf bepaalt. Vind je dit lastig? Wij gaan voor TikTok doorgaans uit van een gemiddelde CPM van € 10-15. Een rekenvoorbeeld: influencer X heeft 100.000 volgers en het gemiddelde bereik van de laatste 5 posts is 40.000. Met een CPM van € 10 is een TikTok post naar verwachting dus € 400,- waard.


Wil je graag de waarde bepalen zonder dat je eerst contact op moet nemen met de influencer? Je kunt zelf ook een schatting maken van het gemiddelde bereik. Een Instagram post behaalt gemiddeld 40% van het aantal volgers. Voor TikTok is dit iets lastiger te voorspellen, omdat het platform nieuw is en content soms ineens viraal kan gaan (tevens de grote kracht van TikTok). Tip: kijk op het profiel van de influencer. Je ziet hier precies hoeveel views een video heeft. Je kunt dan zelf dus een gemiddelde bepalen van de laatst 5 posts.

Meer is minder

De exacte waarde van een gesponsorde influencer post op TikTok is overigens nog altijd een grijs gebied. Je zult dus altijd moeten onderhandelen met de betreffende influencer. Daarnaast heeft ook het aantal posts en/of de duur van de samenwerking effect op het tarief. Hoe meer content je inkoopt, hoe lager het gemiddelde bedrag per post. Houd hier dus ook rekening mee.

Vraag en aanbod

De waarde van gesponsorde posts op TikTok ligt momenteel nog een stuk lager dan op bijvoorbeeld Instagram. Dit komt onder andere door vraag en aanbod van samenwerkingen. Er zijn momenteel relatief veel TikTok influencers actief, maar de vraag naar samenwerkingen vanuit merken is nog relatief laag. De waarde van content ligt hierdoor dus automatisch ook een stuk lager. Maar wacht niet te lang, want dit gaat waarschijnlijk heel snel stijgen.

Dus, weet jij wat de waarde is van jouw TikTok samenwerking? Als je meer wilt weten mag je ons altijd een berichtje sturen, dan rekenen we even met je mee.

Grondige Analyse

Is TikTok de ultieme kans voor jouw bedrijf? Wij zoeken het voor je uit!

Blue Band x TikTok

#xmasblueband

Center Parcs x TikTok

#creativeplayground

Meer weten?

Laat je e-mailadres achter en we nemen vrijblijvend contact met je op.

Gratis: jouw top 3 influencers!

Laat je e-mailadres achter en ontvang jouw top 3 TikTok influencers diret in jouw mailbox.